Lars Dalhoff, docent anatomie

Align Footwear® gaat op bezoek bij docent anatomie Lars Dalhoff:

Het kan een oplossing zijn voor hielspoor, ischias, supinatie en pronatie.

We waren op bezoek bij docent Lars Dalhoff, die anatomie doceert aan de fysiotherapie-opleiding in het Deense Holstebro. Lars Dalhoff volgt Align Footwear®-inlegzolen met belangstelling en heeft ze zelf getest – zowel bij zichzelf als bij specifieke doelgroepen in de sportwereld. Zo denkt hij over onze inlegzolen:

“Ik ben betrokken bij de sportwereld en ik geef les aan deze opleiding, voornamelijk in anatomie. Ik ben daardoor ook geïnteresseerd in de inlegzolen als instrument in de sportwereld.

In de anatomie is de stand van de voet heel belangrijk. Een goed contact met de grond is belangrijk voor de uitlijning van het lichaam. Met mijn studenten kijk ik veel naar de knieën en de romp. Die moeten in evenwicht zijn. En dan kijk ik omlaag naar de voeten, die ook in evenwicht moeten zijn. Een instabiliteit in de voet kan zorgen voor een instabiliteit ergens anders in het lichaam, en omgekeerd.

Met uitlijning bedoelen we dat het lichaam van top tot teen recht is en rechtop staat. Bij veel andere zolen waarmee ik bekend ben, ligt de nadruk op de voetboog. Als je de neiging hebt tot overpronatie of als je platvoeten hebt, krijg je een wig in je schoen of een zogenaamde ‘anti-pronatieschoen’. Er wordt dus alleen geprobeerd het gedeelte van de voet te corrigeren waar het probleem zit. Het unieke aan deze inlegzolen is het directe contact tot aan de grote teen – en de grote teen is het belangrijkste voor ons contact met de grond en voor ons evenwicht. Dat contact ontstaat door een hele zool te maken, zoals die van Align Footwear®, in plaats van alleen steun te geven aan het gedeelte van de voet waar een probleem is geconstateerd, dus bijvoorbeeld alleen de hiel of de voorvoet. Align Footwear® pakt zowel de voorvoet als de hiel aan. Als de voet van de hiel tot aan de grote teen wordt gecorrigeerd, is het ook heel waarschijnlijk dat je een mooie voetafwikkeling krijgt.”

Hoe werkt het?

“De inlegzool heeft, zoals Align Footwear® zelf zegt, de drie gepatenteerde steunpunten, maar voor mij is de werking tweeledig. De zool is onderverdeeld in de voorvoet – waarbij het gaat om stabilisatie en een goed contact met de ondergrond –en de ondersteuning voor de hiel. Die wordt gecorrigeerd met de gepatenteerde steunpunten in de hiel die veel steun bieden. Het mooie is dat de hiel wordt gecorrigeerd en er zo meteen een natuurlijk evenwicht ontstaat in de rest van het lichaam. Dat is die uitlijning die ik eerder noemde.

Als je dit deel corrigeert, heb je de voet onder controle, evenals de zogenaamde calcaneus, het hielbeen. Het is volkomen logisch. Je corrigeert het hielbeen en de talus (de talus is het contact, het eigenlijke enkelgewricht). Als het hielbeen iets opzij zakt, heeft dat gevolgen voor alle botten aan de hielkant van de voet. Maar als je dat corrigeert, zoals gebeurt als je deze inlegzolen draagt, heeft dat een positief effect op alle botten.

Het kan een oplossing zijn voor hielspoor, ischias, supinatie en pronatie.

Ze kunnen niet alles corrigeren, maar ik geloof dat als je de hiel corrigeert, je een goed uitgangspunt hebt voor alle andere delen van de voet en voor de uitlijning van het lichaam. Daarom vind ik dit interessant. Het is prachtig dat ze met de hiel werken.

Ik vind het altijd interessant als er iets nieuws komt, maar dit is zo mooi omdat ze zich op de hele voet richten en niet alleen op de voetboog, zoals wel het geval is bij alle andere zolen op de markt. De zolen die je anders ziet, en die een fortuin kosten, heb ik zelf laten maken voor mijn dochter. Die gespecialiseerde zolen worden aangepast aan de individuele voet, maar kosten dan wel 150-160 euro. Vaak moeten ze later ook nog weer worden aangepast en dat kost extra geld. De inlegzolen van Align Footwear® zijn relatief goedkoop en werken op een gebied waar iedereen baat bij kan hebben – en ik denk dat ze zorgen voor goed contact met de grond. Die dure zolen die je speciaal moet laten maken, doen dat niet 100%.”

Align Footwear® werkt aan iets positiefs. Het kan een oplossing of een aanzienlijke verbetering zijn voor hielspoor, ischias, supinatie en pronatie.

Welke nadelen hebben de inlegzolen van Align Footwear?

“Het is moeilijk om een minpunt te bedenken. Ze redden de wereld niet, maar als vakman zou ik zeggen dat dit een product is dat je moet proberen. Gemiddeld werkt het – en dan kan er iemand aan de ene kant zijn die één ding nodig heeft – en iemand aan de andere kant van de schaal die anders nodig heeft. Dat is de algemene aanpak en als geheel gezien doen ze veel goed voor de meeste mensen. Het is heel waarschijnlijk dat ze veel goeds kunnen betekenen voor veel mensen. Het is daarmee een allround inlegzool die werkt voor veel mensen in plaats van individueel. Daarom zou ik zeggen: probeer ze. De kans is groot dat ze je goed helpen, maar zeker is het niet.”

Kunnen ze ook bijvoorbeeld sportprestaties verbeteren en optimaliseren?

“Ja, als het lichaam overhelt naar links of rechts, heeft dat gevolgen voor knieën en heupen en helemaal omhoog tot de schouders. Door het lichaam te corrigeren en zo met de biomechanische eigenschappen te werken, verminder je het risico op overbelasting omdat het lichaam wordt gecorrigeerd en rechtop staat. Zo kun je ook beter gaan presteren. Het gaat erom dat je de spieren net zoveel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de botten laat werken, en zowel aan de voorkant als de achterkant. Kunnen ze je prestaties optimaliseren? Ja, dat kunnen ze in zoverre dat het lichaam zich niet hoeft te concentreren op het zich ‘aanpassen’, zoals wel moet als het lichaam scheef staat, en dat de voeten beter onder controle en ondersteund zijn. Als het lichaam in een rechte houding wordt gecorrigeerd, gaan de knieën, heupen en schouders ook recht staan. Een rechte lichaamshouding, wat de gezondste en natuurlijke houding is. zorgt voor de beste balans. Het lichaam gaat niet scheef staan en wordt niet overmatig hard belast als je actief aan het springen, schoppen en draaien bent.”

Ze zijn uniek omdat…

“Er zijn allerlei verschillende zolen en veel daarvan zijn gericht op comfort en zachtheid. Deze zijn interessant omdat ze drie punten hebben waarmee de hiel wordt gecorrigeerd – dat is niet eerder gedaan. Het is heel bijzonder. De meeste zolen die zijn gericht op correctie van de voet, stoppen onder de voetboog. Dit is een hele zool, wat ook betekent dat de inlegzool niet rond gaat zwerven door de schoen, wat irritatie, blaren en onjuiste correctie kan veroorzaken. De zool zorgt voor een goede basis onder de voet, met goede schokabsorptie en steun.

Ten slotte vind ik het echt goed dat de zolen ook verkrijgbaar zijn in kindermaten. Door op tijd te corrigeren, kun je veel problemen voorkomen, bijvoorbeeld een zwakke voorvoet. Vroege focus is belangrijk.”

 

Koop en probeer de inlegzolen van Align® vandaag nog

(Vergeet niet: met onze 60 dagen garantie krijgt u al uw geld terug als u niet de gewenste verlichting bereikt)