Achillespees – zo rekent u af met pijn in de achillespees

Haelspore

De achillespees is de grootste en sterkste pees van ons lichaam. De pees vormt het ‘elastiek’ tussen de beenspieren en het hielbeen en is de belangrijkste pees die ervoor zorgt dat we onze voeten kunnen buigen en strekken. De pees is dus heel belangrijk voor onze beweeglijkheid. De achillespees wordt bij elke stap blootgesteld aan het hele lichaamsgewicht en kan enorme krachten aan, hoewel hij maar ongeveer een halve centimeter dik is.
Afhankelijk van snelheid, paslengte, terrein en het gedragen of getrokken gewicht kan een achillespees worden blootgesteld aan een kracht die overeenkomt met tot wel 10 keer het eigen lichaamsgewicht.

Een achillesspierontsteking is een ontsteking in de pees tussen de beenspieren en het hielbeen. De achillespees is de grootste en sterkste pees van het lichaam.
Normaal gesproken houden achillespeesontstekingen verband met hardloopblessures of andere sportblessures als gevolg van activiteiten waarbij de achillespees en de beenspieren worden overbelast.

In de meeste gevallen kan een achillespeesontsteking met relatief eenvoudige technieken thuis worden behandeld. Meestal is voortdurende zorg nodig om een terugkerende aandoening te voorkomen.
Ernstigere gevallen van achillespeesontsteking kunnen gepaard gaan met een gescheurde achillespees, waarbij een operatie noodzakelijk kan zijn om het beschadigde peesweefsel te herstellen.
Als u een ontsteking krijgt of uw achillespees hebt verrekt, kan het herstel een pijnlijk en langdurig proces zijn. Hier kunt u alles lezen over hoe de pijn ontstaat en hoe u er weer vanaf komt:

 • Symptomen
 • Oorzaak
 • Behandelen en voorkomen
 • Align Footwear

Indlægssåler - Plantar fasciitis

 • Meer dan 300.000 klanten hebben al gekocht.
 • Effectief tegen Achillespees
 • Volle tevredenheid of geld terug

Slechts 69 €

Wat zijn de symptomen van een achillespeesontsteking?

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat u een ontsteking in de achillespees hebt. Hoeveel pijn u hebt, is individueel.
De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat u een achillespeesontsteking hebt:

 • Lichte pijn aan de achterkant van uw been en boven de hiel na het hardlopen of andere sportactiviteiten.
 • Periodes van hevigere pijn na langer hardlopen of intensieve training, zoals sprinten.
 • Pijnlijk gevoel of stijfheid – vooral ‘s morgens, die meestal overgaat na lichte activiteit
 • Lichte zwelling of verdikking op de achillespees
 • Een krakend geluid als u de achillespees beweegt
 • Zwakte of traagheid in het onderbeen.

Als u een ontsteking hebt, is het belangrijk om rust te houden, omdat een gewone ontsteking anders kan overgaan in een chronische aandoening.

De pijn zit soms direct op de achillespees, op het bot, maar soms ook naast de achillespees. Waar de pijn zit, hangt er onder andere vanaf hoe u uw voet hebt belast en door welke beweging de overbelasting ontstaat.

Wat is de oorzaak van een achillespeesontsteking?

Pijn in de achillespees kan veel oorzaken hebben. Hier leest u meer over de meest voorkomende oorzaken.
Herhaaldelijke belasting van de beenspier, in combinatie met gebrek aan kracht/revalidatie of herstel, kan leiden tot overbelasting van het been, wat weer pijn in de achillespees tot gevolg kan hebben.

De volgende factoren kunnen letsel aan de achillespees veroorzaken of eraan bijdragen:

Overmatige inspanning – bijvoorbeeld als u langer of sneller dan normaal hardloopt.
Verschuiving – bijvoorbeeld korte of strakke achillespezen of beenspieren.
Verschillende beenlengte.
Ongeschikte schoenen – Bijvoorbeeld te grote of te kleine schoenen, uitgelopen schoenen enz.
Uitgerekte achillespees door bijvoorbeeld plotselinge bewegingen, vallen en dergelijke.

In veel gevallen zorgt een pauze voor verbetering, maar de pauze haalt maar zelden de oorzaak weg waarom u pijn hebt rondom uw achillespees. Als u te maken hebt met een achillespeesblessure, moet u uw hele lichaam laten controleren. Irritatie of pijn in de achillespees is vaak een teken dat u een of meer gewrichten verkeerd gebruikt en de oorzaak daarvan moet worden opgehelderd en behandeld voordat u verder kunt trainen. Een achillespeesontsteking kan niet worden weggelopen en het is heel belangrijk dat u de pijn serieus neemt. Uw lichaam geeft aan dat er iets mis is en als u de waarschuwingen negeert, kan het letsel chronisch worden. Als dat het geval is, kan het 9-12 maanden duren voordat het weefsel is hersteld en weer kan worden belast.

Als u bent onderzocht en de oorzaak van uw pijnlijke achillespees niet ligt bij te weinig flexibiliteit, kunnen ongeschikte hardloopschoenen ook een factor zijn. Als u onlangs een ander soort hardloopschoenen bent gaan dragen, kan dat een minimaal verschil hebben veroorzaakt in de belasting van uw benen. Dat kan leiden tot irritatie, die een achillespeesontsteking kan veroorzaken. Als u tegelijkertijd ook op een andere ondergrond bent gaan lopen, kunnen de harde schokken van bijvoorbeeld asfalt ook een rol spelen.

Chronische ontsteking van de achillespees is een veel voorkomende sportblessure. U loopt het risico dat de pijn chronisch wordt als u zich niet aan de aanwijzingen van uw arts houdt. Meerdere factoren kunnen bijdragen aan een chronische ontsteking van de achillespees.

 • Pijn in de achillespees is vaak zo erg dat het ondraaglijk is. Daarom kiezen veel lopers ervoor “de pijn weg te lopen”, maar het is een groot misverstand dat dat de oplossing zou kunnen zijn. Zodra u ook maar een beetje pijn in de achillespees voelt, moet u daar meteen rekening mee houden en de achillespees rust geven.
 • De achillespees geneest langzaam en moeilijk omdat de bloedtoevoer slecht is. Door het langzame genezingsproces wordt de achillespees stijver en minder elastisch, doordat er littekenweefsel wordt gevormd. Daardoor wordt de achillespees nog gevoeliger voor letsel door hardlopen. Dat kan een pijnlijke cyclus worden.
 • De achillespees wordt stijver naarmate u ouder wordt, en daarom zien we vaak achillespeesontstekingen bij oudere hardlopers.

Ondt eller øm i hælen

Zo behandelt/voorkomt u een achillespeesontsteking en letsel van de achillespees.

U kunt letsel van de achillespees het beste voorkomen door:

 • In goede conditie te zijn
 • Op te warmen
 • Uit te rekken
 • De achillespees voortdurend te versterken tijdens uw training

Als eerste moet u zich richten op minder trainen. Daarnaast kunt u na het lopen ijs op de achillespees leggen. U hoeft niet per se te stoppen met hardlopen, maar let erop dat uw training licht is – u mag uw achillespees niet (over)belasten.
Bovendien is het belangrijk dat u te veel uitrekken van de ontstoken achillespees vermijdt. Licht uitrekken kan helpen om de bloedtoevoer te verbeteren, maar te veel uitrekken is een te grote belasting van de toch al pijnlijke en stijve achillespezen.

Een vuistregel is dat het uitrekken van een beschadigd gebied NOOIT pijn mag doen.
Vermijd pijn in de achillespees. U kunt inlegzolen gebruiken, die in veel gevallen de achillespees kunnen ontlasten. Loop daarnaast niet op blote voeten.

Behandeling van terugkerende pijn in de achillespees
Om het herstel te bevorderen, kunt u ook 10-15 minuten ijs op de pijnlijke plek leggen. Massage van de beenspier en goed stretchen voor en na een training is ook een goed idee. Draag schoenen die steun bieden op de plaatsen waar uw voet zwak is en koop inlegzolen ter ontlasting.
Als u niet naar uw lichaam luistert en de achillespees blijft belasten in een periode waarin u veel pijn hebt, kunt u uiteindelijk een gescheurde achillespees krijgen.
Het genezen van ontstoken of beschadigd peesweefsel duurt 9-12 maanden, dus als u een ontstoken of gescheurde achillespees hebt, staat u een lang proces te wachten.

U kunt zelf het volgende doen:

 • Massage van de omliggende spieren in uw been, voet, dij, bil en rug.
 • Langzame revalidatie en krachttraining van de achillespees. Hiervoor kunt u oefeningen krijgen van uw arts of fysiotherapeut.
 • Tegelijkertijd kunnen inlegzolen uw voeten ontlasten en de positie van uw voeten corrigeren.

Hoe kan Align Footwear® helpen?

De belangrijkste taak die een inlegzool heeft, is uw voeten optimale steun en schokabsorptie te bieden. De inlegzool is erop gericht de voeten in een juiste stand te corrigeren, zodat blessures worden verminderd en worden voorkomen. Vaak worden de prestaties ook beter.

Vaak worden steunzolen gebruikt. Die zijn er in allerlei soorten en merken, die elk op hun eigen manier tegemoetkomen aan de uitdagingen en behoeften die een actieve levensstijl met dagelijks veel sport met zich meebrengt. De meeste soorten hebben gemeen dat ze zich richten op de voetboog. Daar wordt vaak een wig gebruikt die de voetboog hoog omhooghoudt. Align Footwear® benadert een gezonde voetafwikkeling anders dan traditionele producten. Er wordt namelijk geen kunstmatige steun in de vorm van bijvoorbeeld een voorvoetspelotte onder de voorvoet geplaatst, zoals vroeger wel gebeurde. De filosofie achter onze inlegzolen is dat de enkel moet worden gestuurd, om zo de mogelijkheden van het lichaam te optimaliseren en alle spieren onder de voeten ruimte te geven om zich te bewegen – precies zoals de natuur het heeft bedoeld. Als u inlegzolen met een pelotte gebruikt, wordt de voet gewoon vastgezet in een bepaalde stand. De voet kan zichzelf dan niet sterker maken.

Daarnaast zijn de inlegzolen voor sport van Align Footwear® zeer schokabsorberend. Als u actief bent, hardloopt, springt of op een andere manier sneller of meer dan anders beweegt, worden uw spieren, pezen en gewrichten dus ontlast.

Als u pijn in uw voeten hebt, is het een goed idee om een arts of fysiotherapeut te raadplegen, die u meer kan vertellen over uw voetconstructie. Als uw voeten niet passen bij de schoenen die u hebt, kunt u druk, ongemak of hevige pijn voelen in uw voeten, maar ook in uw enkels, knieën en heupen. Als de druk die wordt uitgeoefend op gewrichten, spieren en voeten niet voldoende wordt verminderd of geabsorbeerd, kan dat in bepaalde gevallen leiden tot hardnekkige blessures en pijn.

De inlegzolen van Align Footwear® bieden een effectieve en goede schokabsorptie.

Naast de verbeterde schokdemping geven sommige inlegzolen ook extra steun als u loopt met overpronatie of supinatie. Als u problemen hebt met blessures van de voetboog of de hiel (plantaire fasciitis), kan een inlegzool steun bieden op de juiste plekken. Zo worden de meest belaste plekken ontlast.
Inlegzolen van Align Footwear® zorgen voor:

 • Een betere lichaamshouding
 • Betere omstandigheden voor de spieren van de voeten: u merkt dat die aanzienlijk sterker worden.
 • Minder belasting van het kraakbeen in gewrichten, gewrichtsbanden, pezen en spieren
 • Minder blessures
 • Een beter en effectiever bewegingspatroon
 • Betere schokabsorptie
 • Minder vermoeidheid in het lichaam

De inlegzolen van Align Footwear® hebben drie wereldwijd gepatenteerde steunpunten die de steun van de schoen, de stabiliteit en het contact met de ondergrond optimaliseren en zo optimale prestaties garanderen.
De inlegzolen van Align Footwear® werken met de voet en creëren zo de beste omstandigheden voor de spieren en pezen rondom het onderbeen, de enkel en voet, die zo natuurlijk mogelijk worden gebruikt bij de voetafwikkeling.

Het uitgangspunt is onder andere diepgaand onderzoek op het gebied van biomechanica – de kinetische keten. Die basis heeft bijgedragen aan een grotere kennis over hoe verschillende typen voeten (pronatie, neutraal en supinatie) de druk over de zool van de voet verdelen.

De inlegzolen versterken de spieren van de voet en optimaliseren zo de mogelijkheid om tijdens het sporten momentum te genereren. Dat gebeurt door allereerst de hiel te corrigeren, waardoor ook de knie, heup en schouders in een natuurlijke en rechte houding worden gecorrigeerd. Daarnaast is de zool opgebouwd uit lagen. De buiten- en middenzool hebben een verschillende hardheid. Het contact met de ondergrond wordt zo geoptimaliseerd en het lichaam wordt gestabiliseerd en optimaal gecorrigeerd. Zo hebt u de best mogelijke omstandigheden om optimaal te presteren en uw doelen te bereiken.


60 dages fuld returret

60 dagen recht op terugzending

Niet helemaal tevreden? Dan krijgt u uw geld terug.

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Vragen?

Bel +45 22 633 633
of contact@alignfootwear.nl