Gewrichtspijn?

Ledsmerter?

Gewrichtspijn kan veel oorzaken hebben. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een combinatie van factoren. Het risico op gewrichtspijn ontstaat vaak op hogere leeftijd. Naarmate u ouder wordt, merkt u dat uw gewrichten zwakker worden en uw spierkracht afneemt. Gewrichten en spieren worden vaak minder actief gebruikt dan op jongere leeftijd. Dat betekent ook dat spierkracht belangrijk is om gewrichtspijn te voorkomen. De spieren ondersteunen de gewrichten, en daarom kan gebrek aan beweging bijdragen aan gewrichtspijn.
Veel mensen denken ten onrechte dat gewrichtspijn te maken heeft met zwaar lichamelijk werk. Maar als u vele jaren steeds dezelfde gewrichten flink belast, is dat een risicofactor voor uw gewrichten.
Overbelasting kan ontstaan als u in een kortere periode te vaak dezelfde beweging hebt uitgevoerd, bijvoorbeeld als u veel hebt gewied in uw tuin, plafonds hebt geverfd enz. Hetzelfde geldt voor herhaalde activiteiten op het werk, dus als u op uw werk steeds dezelfde bewegingen moet maken, bijvoorbeeld als u veel met een computermuis werkt.
Zowel vrouwen als mannen worden getroffen door gewrichtspijn. Maar er is wel verschil in welke gewrichten worden getroffen. Mannen krijgen meestal pijn in de heupen, terwijl vrouwen vaker pijn in de knieën of de vingergewrichten krijgen.
Hoe meer u weegt, hoe meer uw gewrichten moeten dragen. Als u wat te veel weegt, is het verstandig om te proberen af te vallen, om zo het risico op gewrichtspijn in de dragende gewrichten te verminderen. Mensen met overgewicht krijgen vaak gewrichtspijn in hun knieën.
Bij de volgende symptomen moet u uw arts raadplegen:

• Uw knie “knakt” als u hem buigt
• U kunt uw vingers moeilijk buigen en strekken
• U hebt moeite om dingen vast te houden
• Uw gewrichten worden stijf als u langere tijd in dezelfde houding zit, staat of ligt
• Koorts die niet gepaard gaat met griepverschijnselen
• Als u meer dan 5 kg bent afgevallen zonder dat u daar moeite voor hebt gedaan (ongewenst gewichtsverlies)
• Pijn die meer dan 3 dagen duurt

Daarnaast moet u contact opnemen met uw arts als u onverklaarbare gewrichtspijn hebt en vooral als u tegelijkertijd andere onverklaarbare symptomen hebt. Uw arts zal soms fysiotherapie aanraden om de gewrichtspijn aan te pakken. Soms kan een ingreep met de naam artrocentese nodig zijn om vocht te verwijderen uit het gewricht dat pijn doet.

Oorzaken van gewrichtspijn

Pijn in uw gewrichten kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

• Artrose
• Reumatoïde artritis
• SLE (lupus)
• Slijmbeursontsteking
• Chondromalacia patellae (pijn rond de knieschijf)
• Infectie van het bot (osteomyelitis)
• Gewrichtsontsteking (septische artritis)
• Peesontsteking (tendinitis)
• Ongebruikelijke of zware belasting

Verschillende infectieziekten die gewrichtspijn kunnen veroorzaken:

• Epstein-Barr-virus
• Leverontsteking (hepatitis)
• Griep
• Ziekte van Lyme
• Parvovirus
• Acuut reuma
• Mazelen
• Rodehond
• Waterpokken

Voor gewrichtspijn die niet te maken heeft met artritis, zijn zowel rust als training belangrijk. Baden in warm water, massage en uitstrekken van gewrichten en spieren moeten zo vaak mogelijk worden gedaan.
Ontstekingsremmende medicijnen kunnen vaak helpen bij algemene pijn, zwelling en gewrichtspijn – raadpleeg uw arts.

Dit kunt u doen bij spier- en gewrichtspijn

• Zorgt dat u in beweging blijft: Hoe meer u beweegt, hoe soepeler uw spieren en gewrichten blijven. Veel vrouwen melden dat ze met regelmatige lichaamsbeweging en het juiste gewicht de pijn onder controle kunnen houden. Uw arts of fysiotherapeut kan u adviseren welke oefeningen goed voor u zijn. Als u merkt dat een gewricht bij bepaalde bewegingen verkeerd beweegt, kunt u een gewrichtsbeschermer gebruiken voor het betreffende gewricht. Gewrichtsbeschermers houden het gewricht warm en geven steun. Kies een rustige vorm van lichaamsbeweging –dat is het beste voor de dragende gewrichten; bijvoorbeeld activiteiten als fietsen en zwemmen. Beweging die de botten belast, is goed voor de calciumopname. Overleg met een sporttrainer, fysiotherapeut of arts welke vormen van beweging het beste bij uw behoeften passen. Als u al traint, let er dan op dat u de spieren rondom de gewrichten versterkt. Spieren stabiliseren de gewrichten en verminderen zo de belasting. Vermijd snel herhalende bewegingen bij het trainen van de spieren. Als u stilzit, verander dan vaak van houding. Ga staan en loop wat rond. U kunt bijvoorbeeld de afstandsbediening van de televisie wegleggen.

• Rekoefeningen en stretchen. Als u stijve en pijnlijke gewrichten hebt, kan het goed zijn een routine te maken die u iedere ochtend uitvoert

• Uw slaap: Te weinig of slecht slapen kan invloed hebben op uw pijngrens, waardoor u pijn en andere klachten nog sterker voelt.
• Controleer uw vitaminen – vooral vitamine D kan grote effecten hebben op gewrichten en spieren.
• Pijnstillers – Sommige mensen hebben baat bij pijnstillers. Sommige mensen nemen pijnstillers voordat ze gaan bewegen of voor de seks. Zo hebben ze een paar uur zonder pijn, met meer vrijheid om te genieten. Als pijnstillers niet werken, kunt u pijnstillende crèmes kopen die u op de gewrichten kunt smeren.

• Ademhaling: Mensen met pijn ademen vaak met korte en snelle ademhalingen. U kunt op internet oefeningen vinden om u te helpen met uw ademhaling.

U kunt de belasting van met name de voetgewrichten, kniegewrichten, heupgewrichten en wervelkolom veranderen door op de juiste stand van uw voeten te letten. Als uw voeten en enkels in een rechte en natuurlijke stand staan, worden ook uw knieën, heupen en schouders gecorrigeerd. In veel gevallen kan dat zorgen voor een flinke verlichting van de pijn. Daarnaast wordt onnodige druk op spieren, gewrichten, botten en pezen vermeden, doordat het lichaamsgewicht ook optimaal wordt verdeeld. Omdat traditionele pelottes, wiggen en steunzolen worden vermeden, blijven de spieren onder uw voeten op een natuurlijke manier in beweging. U gaat uw voeten op een meer natuurlijke manier gebruiken, waarbij alle spieren van de voeten worden gebruikt en sterker worden, wat ook een positief effect heeft op bijvoorbeeld een ingezakte voorvoet. Moderne schoenen hebben vaak een platte zool en hak, wat betekent dat de voeten niet optimaal en correct gebruikt worden. De voeten zitten ingesloten en dat kan vroeg of laat tot problemen leiden. De spieren in de benen, die nodig zijn om ons tijdens het lopen in evenwicht te houden, raken bijvoorbeeld verzwakt. Ook kunnen de gewrichten verkeerd worden belast, met een hoger risico op het ontwikkelen van artrose. Het is verstandig om schokabsorberende schoenen of inlegzolen te dragen, met een zachte, verende zool. Bij langere wandelingen kunt u beter een zachte ondergrond zoals een bospad kiezen dan asfalt.

Wat kan Align Footwear® doen voor u en uw pijn?

We kunnen helaas uw artritis niet oplossen – maar we kunnen wel de pijn verlichten die u door die artritis hebt. Als u met onze inlegzolen een rechtere en betere lichaamshouding krijgt, vermindert dat “de druk” op uw spieren en gewrichten en hebt u minder pijn in uw lichaam.

Overweeg de inlegzolen van Align Footwear®. Die stimuleren uw lichaam om uw spieren optimaal en goed te gebruiken – en dat zorgt dat uw benen, rug en nek minder onnodig worden belast.
De inlegzolen van Align Footwear® zijn uniek en anders dan alle andere inlegzolen op de markt. Het gaat er bijvoorbeeld niet om een kunstmatige steun onder de voet te plaatsen. De enkel moet worden gestuurd, om zo de mogelijkheden van het lichaam te optimaliseren en de spieren onder de voet te bewegen zoals de natuur het heeft bedoeld. We hebben klanten die iedere dag meer dan 10 uur lopen en staan en die ons vertellen dat ze, nadat ze de inlegzolen van Align Footwear® een poos hadden geprobeerd, veel minder of helemaal geen pijn meer hadden. Dat geldt ook voor patiënten met artritis. Hun uitspraken kunt u lezen op onze Facebook-pagina.

We dagen u uit om de inlegzolen van Align Footwear® een kans te geven. Probeer de inlegzolen van Align Footwear® uit op uw voeten. Wij bieden u de mogelijkheid de zolen maximaal 60 dagen uit te proberen. Als u geen verschil merkt, stuurt u de zolen gewoon naar ons terug en betalen wij u uw 54 euro terug.


60 dagen recht op terugzending

Niet helemaal tevreden? Dan krijgt u uw geld terug.

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Vragen?

Bel +45 22 633 633
of contact@alignfootwear.nl