Goed advies voor uw wandelvakantie:
We hebben een inpaklijst, praktische wandeltips en inspiratie voor Deense wandelroutes voor u samengesteld
Of u nu alleen loopt of samen met mensen die u lief zijn – wandelen is geschikt voor volwassenen, kinderen en jongeren.
En of u nu een Camino in Spanje loopt of de Hærvejen in Denemarken: uw basisuitrusting moet in orde zijn, inclusief een kleine huisapotheek voor wandelaars. Als u voor het eerst inpakt voor een langere wandeltocht, kunt u zich laten inspireren door onderstaande lijst.
Inpaklijst voor wandeltochten:
- Goede kleding, incl. regenkleding en wat waspoeder voor de handwas.
- Basishulpmiddelen: blarenpleisters, zalf voor evt. huidirritaties, muggenspray/insectenmiddel, pleisters, zonnebrandcrème, schaar, pincet, lucifers, zonnebril, zakmes en zaklamp.
- Schoenen voor een actieve vakantie. Zorg voor een paar goede wandelschoenen, die u kunt optimaliseren met een paar inlegzolen van Align Footwear®. De inlegzool geeft de voet steun op drie specifieke plekken. Zo vermindert u het “scheef” naar binnen of naar buiten op de voeten lopen, waardoor pijn in de voet, knie, heup, rug en nek kan worden verlicht. Draag de zolen vóór de wandeltocht al binnenshuis, zodat uw voeten eraan gewend raken en u niet meer de pijn in uw lichaam voelt die kan optreden bij het begin van het gebruik.
- Rugzak, slaapzak, toiletartikelen, evt. laken, tent en slaapmatje.
- Thermosfles, waterfles, bord, beker, bestek en evt. kookgerei.
Wees erop voorbereid dat u bij een langere wandeltocht pijn zult voelen in uw lichaam – misschien zowel tijdens het lopen als erna. Maar het is alle inspanning waard als u bedenkt wat u ervoor terugkrijgt: mooie landschappen, rust, dierenleven… kortom natuurbeleving, ver weg van de stress en drukte van alledag.
Beginnen met wandelen – zo doet u dat:
- Begin rustig aan met dagtochten. Loop een paar uur in het bos of op heuvelachtig terrein, als u daar in de buurt woont. U hebt al een idee van wat u mee moet nemen op een langere wandeltocht, dus pak die rugzak maar in. Het is goed om te trainen met bepakking op uw rug, want zo moet het ook als u echt op pad gaat.
- Uw wandelschoenen moeten goed zitten en mogen vooral niet te klein zijn, want in de loop van de dag zetten uw voeten op. Wandelschoenen bieden steun aan de enkels, zodat u die niet zo snel verzwikt.
- Kleed u in laagjes. Zo kunt u eenvoudig steeds een laagje uittrekken als u het warm krijgt door het lopen.
- Neem evt. blarenpleisters mee en breng die aan zodra u merkt dat een schoen ergens drukt.
- Probeer uw uitrusting uit – zet de tent op in de tuin, zodat u goed weet hoe dat gaat. Het is erg frustrerend om een tent op te moeten zetten als het regent en misschien wel donker is als u dat nog nooit hebt uitgeprobeerd.
- Vergeet niet uzelf op teken te controleren als u weer thuis bent. Als u een teek ontdekt die zich heeft vastgebeten, verwijder die dan zo snel mogelijk met een tekentang of pincet. Houd de weken daarna de plaats waar de teek zat in de gaten. Raadpleeg een arts als u rode uitslag of griepachtige symptomen krijgt.
Op zoek naar Deense pareltjes?
In Denemarken zijn er uitgebreide mogelijkheden om uzelf te testen op de vele wandelpaden door gevarieerde landschappen en prachtige natuurgebieden.
Aanbevolen door VisitDanmark:
- Hærvejen: Loopt van Padborg naar Viborg en is ongeveer 280 km lang.
- Gendarmstien: Loopt van Padborg naar Als en is ongeveer 74 km lang.
- Øhavsstien: Routes rondom de Zuid-Funense archipel – ongeveer 220 km.
- Sjællandsleden: Loopt van Sjællands Odde naar Stevns en is ongeveer 400 km lang.
- Kustpad van Bornholm: Rondom Bornholm – ongeveer 115 km lang.
- Het Kust-naar-Kust-pad: Loopt van Blåvand naar Vejle en is ongeveer 120 km lang.
Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om te overnachten in shelters (primitieve kampeerplaatsen) en vooral langs de Hærvejen zijn verschillende hostels.
Daarover vindt u hier meer informatie.
Als u klaar bent om te gaan wandelen, vindt u hier nog meer nuttige informatie:
Dansk Vandrelaug – als u bijvoorbeeld graag samen met anderen wilt wandelen
www.udinaturen.dk – hier vindt u heel veel inspiratie voor openluchtrecreatie, o.a. wandelroutes.
“Het avontuur wacht voor iedereen die het weet te grijpen..”
Knud Rasmussen, Deens/Groenlandse poolonderzoeker en ontdekkingsreiziger