Hardlopen – zo maakt u hardlopen spelenderwijs gemakkelijk!
Geen motivatie om te gaan hardlopen?
Het kan moeite kosten om de deur uit te gaan als je ‘s middags moe van je werk bent gekomen of als je bed ‘s morgens vroeg nog lekker warm is. Daarin staat u niet alleen! Er zijn heel veel excuses om niet actief te hoeven worden.
De belangrijkste excuses om niet te beginnen:
1. Ik kan niet hardlopen – ik kan er niks aan doen!
Iedereen kan hardlopen. Met de juiste training en een rustig begin kan iedereen in relatief korte tijd resultaten en vooruitgang behalen. Als u maar met wat doorzettingsvermogen zorgt dat u van de bank komt en de frisse lucht in gaat– een goed begin is het halve werk. U kunt bijvoorbeeld ook een app gebruiken die u begeleidt: u moet niet vanaf het begin meteen de hele tijd hardlopen, maar wandelen en hardlopen combineren. Met een app kunt u ook uw vooruitgang meten en dat kan heel motiverend werken. Zorg ook voor goede muziek in uw oren.
2. Ik heb geen tijd
Hardlopen is de meest tijdbesparende vorm van bewegen die er is. U hoeft zich alleen maar om te kleden en naar buiten te gaan. Als u rustig begint, beperkt u het risico op demotiverende blessures en onnodige pijn tot een minimum. Zoals gezegd zijn er veel apps waarmee u met 3-4 keer per week 30 minuten trainen toewerkt naar routes van 5 of 10 km.
3. Hardlopen is vreselijk saai
Ja, dat klopt, als u altijd dezelfde route loopt zonder variatie. Maar er is niet veel voor nodig om het leuker te maken. Loop ook eens wat sneller, trek impulsieve sprintjes en zoek nieuwe routes. Loop met muziek in uw oren of zoek een hardloopmaatje om mee te praten. Zie het als een mogelijkheid om uw gedachten op nul te zetten, frisse lucht te krijgen en mentaal te pauzeren. – Het kan u meer kracht en energie geven.
Hardloopuitrusting – Bezuinig niet op uw uitrusting
Investeren in een paar goede hardloopschoenen is een must. Het is ook leuk en motiverend om jezelf te verwennen met mooie spullen die het hardlopen leuker en gemakkelijker maken – en het is natuurlijk fijn om er tijdens het lopen goed uit te zien.
• Een paar echte hardloopschoenen is absoluut de belangrijkste uitrusting die u nodig hebt om te beginnen met hardlopen. Koop ze in een speciaalzaak voor hardlopers, waar u snel en gratis een analyse van uw loopstijl kunt krijgen voordat u samen met een specialist precies de juiste schoenen voor uw voeten uitzoekt. Daarbij wordt bijvoorbeeld naar schokabsorptie gekeken.
Misschien hebt u al een idee van welke schoen u moet kiezen op basis van de ervaring die vrienden, collega’s of anderen hebben met een bepaald model, maar het is belangrijk dat u uw hardloopstijl laat onderzoeken door een specialist. Uw hardloopstijl bepaalt namelijk welke schoen bij u past. Onze lichamen zijn tenslotte allemaal anders. Verkeerde schoenen zijn de oorzaak van veel hardloopblessures, dus kies niet gewoon een paar mooie schoenen die u toevallig tegenkomt. De specialist kan met een hardlooptest zien hoe uw voeten landen en of u neutraal of scheef loopt–en kan u op basis daarvan adviseren welke schoenen bij u passen.
Voor elk van de drie hardloopstijlen zijn er speciale typen schoenen. Ultralichte hardloopschoenen of schoenen die lopen op blote voeten imiteren zijn niet voor beginners, dus koop een goede, stevige hardloopschoen en breid uw garderobe pas uit met lichtgewicht schoenen als u minimaal een half jaar hardloopervaring hebt.
• T-shirts zijn ook een goede investering. Zoek een dun hardloopshirt dat zweet afvoert. Warmte en zweet worden weggevoerd van het lichaam en vooral langere trainingen worden veel aangenamer dan wanneer u rondloopt in een nat katoenen shirt. Hoe strak het shirt moet zitten, is een kwestie van smaak, maar bedenk dat de stof contact met de huid moet hebben om het zweet te kunnen wegvoeren van het lichaam. Op koudere dagen met veel wind zult u blij zijn met een winddicht en ademend hardloopjack dat u over uw T-shirt kunt dragen.
• Strakke short of hardloopbroek Aan uw benen zijn tights vaak de beste en meest comfortabele oplossing. Als u niet gek bent op die strakke look, zijn hardloopshorts ook een goede keuze.
• Hardloopsokken. Traditionele witte tennissokken zijn niet aan te raken. Die zijn van katoen en dat zuigt zweet en vocht op van uw lichaam als u zweet. U loopt dan rond in sokken die tijdens het lopen zwaar en nat worden en hun vorm verliezen. Er kunnen zich dan ook plooien vormen – en dat betekent een groot risico op blaren. Kies in plaats daarvan voor een paar zweetafvoerende hardloopsokken. Die zijn in allerlei kleuren te koop bij sportwinkels.
• Hardloopjack. Voor de koudere dagen is een winddicht en ademend hardloopjack ook een must. Het houdt de kou buiten en voert het zweet af.
5 km hardlopen – Met deze apps komt u van de bank
Als u steeds kunt zien hoe u vooruit gaat, wordt u gemotiveerd en kunt u beter doorzetten. Zie uw app als uw personal trainer, die u volgt, begeleidt en motiveert– en die u meeneemt in uw broekzak.
Met een app kunt u beginnen met hardlopen. De app volgt u en uw doelen. U kunt bijvoorbeeld een van de drie volgende goede hardloopapps gebruiken:
• Endomondo – een oude klassieker waarmee u uw resultaten ook kunt vergelijken met die van uw vrienden. U kunt de app ook gebruiken voor fietsen, wandelen of andere vormen van afstandsgebaseerde training.
• Runkeeper – wereldwijd de grootste hardloopapp met meer dan 17 miljoen gebruikers. Runkeeper heeft allerlei mooie functies en mogelijkheden om de app perfect aan uw behoeften aan te passen. Er is ook een Nederlandstalige versie. Een van de functies waar veel mensen blij mee zijn, is dat u ervoor kunt kiezen om tijdens het hardlopen rechtstreeks via uw koptelefoon te worden begeleid. Dat werkt heel motiverend en tegelijkertijd weet u zo goed hoe u moet lopen, zodat u zich niet te veel inspant of het juist te rustig aan doet. Alles bij elkaar een superapp voor mensen die houden van hardlopen en zichzelf willen verbeteren.
• Zombies run! Dit is echt een van de leukste hardloopapps die er zijn. In al zijn eenvoud gaat het erom verschillende missies uit te voeren tijdens het hardlopen, terwijl u tegelijkertijd moet zorgen dat u niet wordt opgegeten door zombies. Heel leuk en werkt heel goed.
Align Footwear® Inlegzolen:
Inlegzolen van Align Footwear® verhogen uw beweeglijkheid, comfort en prestaties. Ze bevorderen een betere houding, zorgen dat uw lichaam zich aanpast aan uw kinetische keten, en verbeteren uw gezondheid en welzijn. Als uw lichaam door de zolen de correcte natuurlijke houding aanneemt, wordt bij elke stap die u zet de belasting meer gelijk verdeeld. Onze inlegzolen verminderen de destructieve schokgolven die elke keer dat uw voeten op de grond komen door uw hele lichaam trekken. Dat betekent minder druk en eventuele ontstekingen in uw gewrichten, spieren, pezen en gewrichtsbanden.
Na vele jaren onderzoek naar onze driepuntstechnologie hebben we een design ontwikkeld waarmee de enkel met tot 32% in een meer neutrale positie wordt gezet en een eventuele pronatie (scheeflopen) met tot 27% wordt verminderd. Daarnaast zetten de zolen het scheenbeen met tot 40% in een meer neutrale positie. Deze aanpassing van de enkel en het scheenbeen zorgen voor de vermindering van pijn, vermoeidheid, pronatie en supinatie. Door de voet aan de zijkant te steunen, behouden we ook de volledige mobiliteit van de voetspieren, wat niet lukt als we alleen een steun onder de voet maken, zoals bijvoorbeeld met een pelotte of een “kunstmatige” steunzool.
60 dagen recht op terugzending
Niet helemaal tevreden? Dan krijgt u uw geld terug.
Vragen?
Bel +45 22 633 633
of contact@alignfootwear.nl