Hoge voetboog

Pijnklachten die verband houden met sport – met name hardlopen – concentreren zich vaak rondom de voetboog en de plantar fascia. Elke stap die u zet, trekt door in de plantar fascia, de peesplaat die van het hielbeen naar de vijf tenen loopt.

Svangfod

Wat is een peesplaatontsteking?

Aan de onderkant van de voet zit een bindweefselplaat – de plantar fascia, die zich vanaf de voorkant van het hielbeen als een waaier uitspreidt naar de tenen. Peesplaatontsteking is een irritatie in de aanhechting van de plantar fascia aan het hielbeen, die kan leiden tot verkalking van de aanhechting van de pees aan het bot. De pees wordt daardoor stijver dan normaal en er ontstaan bij activiteit gemakkelijker kleine, pijnlijke scheurtjes in de pees. Peesplaatontsteking is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn onder de hiel. Het is belangrijk dat u de eerste tekenen serieus neemt, want peesproblemen kunnen chronisch worden als u ze negeert. Bij een beginnende en ‘verkeerde’ pijn in de voetboog moet u daarom stoppen met de activiteiten die de pijn of vermoeidheid veroorzaken, en ze voorlopig vermijden. Het is belangrijk dat u achter de oorzaak komt.

Indlægssåler - Plantar fasciitis

  • Meer dan 300.000 klanten hebben al gekocht.
  • Effectief tegen Hoge voetboog
  • Volle tevredenheid of geld terug

Slechts 69 €

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de voetboog?

  • Platvoeten en overpronatie bij het lopen of rennen
  • Plotselinge toename van de duur of afstand bij het hardlopen, of op een harde ondergrond gaan lopen.
  • Holle voeten
  • Dragen van schoenen die niet aansluiten op uw mediale voetboog of die niet schokabsorberend zijn.
  • Overgewicht

In de meeste gevallen is overbelasting van de aanhechting van de plantar fascia aan het hielbeen de oorzaak. Herhaalde overbelasting in de vorm van hardlopen en rennen, lange periodes staan en vooral een harde ondergrond kunnen voor hevige pijn in de voetboog zorgen.

U kunt ook peesplaatontsteking krijgen als u lang op een harde ondergrond staat en bij sporten waarbij u veel moet springen. Een afwijkende stand van de voet, zoals holle voeten of platvoeten, kan ook zorgen voor een verhoogd risico.

Niet goed passende schoenen kunnen ook veel pijn veroorzaken – als u bijvoorbeeld schoenen draagt met een hoge voetboogsteun terwijl u zelf een lage voetboog of platvoeten hebt, leidt dat tot hevige pijn in de voetboog als u gaat hardlopen.

Een peesplaatontsteking ontstaat geleidelijk en komt vaak tot uitdrukking als een toenemend pijnlijke gevoel net voor het hielkussen, iets naar de binnenkant van de voet. U voelt de pijn meestal tijdens het lopen of hardlopen, als u op de voet gaat staan. Later kan de pijn ook langer aanhouden, meestal in de vorm van ochtendstijfheid en –pijn.

Als de voet na enige beweging wat is opgewarmd, kan de pijn weer afnemen. Af en toe straalt de pijn uit naar voren, waarbij het grootste deel van de onderkant van de voet pijn doet. Vaak doet het ook pijn als u op het gebied onder het hielbeen drukt. Het is verstandig om pijn bij belasting van de hiel snel te verhelpen, omdat het anders lastig kan zijn om ervan af te komen.

Behandeling van peesplaatontsteking

Uitrekken van de bindweefselplaat kan helpen. Vraag uw behandelend arts of fysiotherapeut om goede oefeningen. Als u weer gaat beginnen met uw hardlooptraining, moet u die langzaam en geleidelijk opbouwen en zorgen dat u goede schoenen draagt: goede hardloopschoenen met een schokabsorberende hiel. Ook met schoenen met een voetboogsteun kunt u de peesplaat ontzien.
Als u ondanks een langzame revalidatie geen vooruitgang merkt, kunt u een behandeling met artritismedicatie of een injectie met bijnierschorshormoon overwegen.

Als u snel reageert bij de eerste symptomen en de voetboog en de hiel ontziet bij de pijn veroorzakende activiteit, verdwijnt een peesplaatontsteking vaak binnen korte tijd. Als u de signalen negeert, vooral als er een verdikking in de pees zit, loopt u het risico op een langdurig revalidatieproces.

Vaak is het mogelijk om bij een fysiotherapeut een scan te laten maken waarmee een peesplaatontsteking eenvoudig kan worden aangetoond. Een peesplaatontsteking wordt behandeld met rekoefeningen en andere behandelingen van het zachte bindweefsel. Bij een actieve ontsteking kan een injectie met bijnierschorshormoon de ontsteking verminderen.

Als de oorzaak betrekking heeft op een verkeerde stand van de voet tijdens het lopen of hardlopen, is het dragen van goed passende schoenen met de juiste steun essentieel. Goede schokabsorptie is heel belangrijk. Een fysiotherapeut of podotherapeut kan u adviseren en kan bekijken of u iets moet veranderen aan uw schoenen. Inlays kunnen een effectieve en duurzame oplossing zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Rekoefeningen die u van een fysiotherapeut, uw behandelend arts of podotherapeut kunt krijgen, kunnen wonderen doen. Onderzoek of u passende (hardloop)schoenen draagt.

Hoe kan Align Footwear® helpen?

Na vele jaren onderzoek naar onze driepuntstechnologie hebben we een design ontwikkeld waarmee de enkel met tot 32% in een meer neutrale positie wordt gezet en een eventuele pronatie – scheeflopen – met tot 27% wordt verminderd. Daarnaast zetten de zolen het scheenbeen met tot 40% in een meer neutrale positie. Deze aanpassing van de enkel en het scheenbeen zorgen voor de vermindering van pijn, vermoeidheid, pronatie en supinatie. Door de voet aan de zijkant te steunen, behouden we ook de volledige mobiliteit van de voetspieren, wat niet lukt als we alleen een steun onder de voet maken, zoals bijvoorbeeld met een pelotte of een “kunstmatige” steunzool. Met behulp van de drie steunpunten, waarop wij wereldwijd patent hebben, wordt het lichaamsgewicht optimaal verdeeld, en daarmee ook de belasting van de voeten en dus ook de voetboog.

Inlegzolen van Align Footwear® verhogen uw beweeglijkheid, comfort en prestaties. Ze bevorderen een betere houding, zorgen dat uw lichaam zich aanpast aan uw kinetische keten, en verbeteren uw gezondheid en welzijn. Als uw lichaam door de zolen de correcte natuurlijke houding aanneemt, wordt bij elke stap die u zet de belasting meer gelijk verdeeld. Onze inlegzolen verminderen de destructieve schokgolven die elke keer dat uw voeten op de grond komen door uw hele lichaam trekken. Dat betekent minder druk en eventuele ontstekingen in uw gewrichten, spieren, pezen en gewrichtsbanden.


60 dages fuld returret

60 dagen recht op terugzending

Niet helemaal tevreden? Dan krijgt u uw geld terug.

Ring til Mette Fly hvis du har spørgsmål

Vragen?

Bel +45 22 633 633
of contact@alignfootwear.nl